Is er leven op Pluto

Broeder Adrianus vrijmetselarij

Dit is de titel van een lied van Het Goede Doel, niet dat ze er serieus op ingaan want een van de volgende regels: Kan je dansen op de maan? Ik raad het niemand aan want zelfs dansen met Jansen is naar de knoppen -de maan- gegaan.

Maar er zijn genoeg amateurs en wetenschappers die zich serieus bezighouden met het zoeken naar buitenaards leven, waarbij ze allemaal dezelfde fout maken: ze denken dat leven op andere planeten er net zo zou moeten uitzien als ons leven, Dus moeten die planeten water en zuurstof hebben benevens plantaardig en dierlijk voedsel leveren. Dat is een misvatting, misschien zijn er wezens die uitsluitend van ijzererts leven of die geen vaste stoffen tot zich nemen, maar uitsluitend gassen. We weten het niet en zullen er nooit achter komen als we menselijk blijven denken.

Heeft u zich wel eens afgevraagd of er planeten zouden kunnen zijn waar dieren er een intensieve “mensenhouderij” op na houden? Ik niet, maar het zou kunnen. Wij denken wat te benauwd, te eng, uitsluitend uitgaande van onze eigen maatstaven. Misschien zijn er wezens die uitsluitend op temperaturen boven de 100 graden gedijen of in bevroren toestand. WE WETEN HET NIET. En is het belangrijk? Je zou denken: onze eigen planeet roept nog te veel vragen op, waar we niet aan voorbij zouden moeten gaan: ik noem slechts: klimaat, en  energie, en vult u zelf maar aan! Het klinkt rechts, maar het is waar: Eerst onze eigen planeet op orde brengen voordat we andere planeten gaan verzieken.

Ondertussen kunt u een boek ter hand nemen, niet Onderwaterkamer van Joost Zwagerman, een verhalenbundel die mij erg tegenviel, dan opteer ik meer voor Waddenwolf van Corine Nijenhuis, een opzienbarende geschiedenis van een jonkheer die de wadden wilde inpolderen. Het is het grootste mislukte Nederlandse waterbouwkundig project van de 19eeeuw. Groots en meeslepend verteld in romanvorm. Een aanrader over onze eeuwige strijd tegen vriend en vijand: het water!

Nu ben ik begonnen aan de maçonnieke titel: Bruggenbouwers, drie broers, twee oorlogen, één eeuw, van de hand van Jan Guillou, een Zweedse schrijver. Dit is het eerste deel  Er verschijnen meer delen in de serie: De grote eeuw. Een boek over armoedige vissersjongens die het tot ingenieurs schoppen via de liefdadigheidsloge “De Goede Gedachte”. Alleen de titel al doet mijn metselaarshart sneller kloppen. Een lijvig boek met ruim 500 pagina’s. interessante kost. Jonge mannen die hun mannetje staan op onze eigen planeet. Voor u allen de boodschap: linksom of rechtsom: Red de planeet

Broeder Adrianus