Eerste sneeuw

Broeder Adrianus Actualiteit

Woensdagochtend 6 januari, Drie Koningen,  in Dokkum valt de eerste sneeuw van het jaar. Ik verheug mij (hoewel ik niet van kou, nat en glad hou) op een witte deken die alle onvolkomenheden van het oppervlak der aarde zal bedekken. Eindelijk een egaal wit tapijt. Ga ik niet te ver met dat wit? Ik ben tenslotte een grijze witte man, naar geen Amerikaans Republikein. Later die Drie Koningendag leerde ik dat witte mensen niet altijd de juiste god aanbidden. Gelukkig kunnen zelfbenoemde goden zich vergissen. Jammer deze schandvlek op Amerika, zeker als je bedenkt dat veel Amerikaanse presidenten vrijnetselaar waren, niet allen Washington, naar recenter ook Roosevelt en Truman. Genoeg!  Sneeuw erover! En als sneeuw lang genoeg ligt, wordt ze vanzelf zwart en 6 januari was een zwarte dag.

Lichtpunt deze dag voor Nederland  was het begin van de vaccinatie tegen Corona. Laten we hopen dat iedereen meedoet, zodat ook wij weer vrij kunnen samenkomen. 

We compareren nu via de zoom, waar niet alle broeders aan mee kunnen doen. Ik vind het ook onprettig, want mijn geluid en beeld vallen regelmatig weg en nog onhandiger broeders dan ik komen al helemaal niet in beeld ook niet  als zij zulks begeren. Maar: “better leat dan neat”.

Ook heb ik de Geschiedenis van de Vrijmetselarij in Noord Nederland weer eens doorgelezen: een schat aan informatie, onmisbaar voor elke VM-‘er.

Het door mij in mijn vorige column genoemde In Gods naam van David I.  Kertzer heb ik ook uitgelezen. Ontroerend hoe feiten kunnen bijten. Je zou van je levensdagen niet katholiek willen worden en zeker geen Jood. De Joden gebruiken vrijmetselaren om hun wereldheerschappij te vestigen, althans volgens sommige pausen. Ieder van ons zou dit boek moeten lezen, misschien kan de bibliotheek het aanschaffen,  in noodgevallen leen ik het uit! Ondanks dat een wijs man ooit zei:”Je vrouw, je portemonnaie en je boeken leen je nooit uit, want je weet maar nooit of en hoe je ze dan  weer terug krijgt.

Ik ben wit begonnen, maar wat ook een zwarte dag, de afgelopen maand, voor Nederland was? De reactie op de invoering van de avondklok. Gelegenheidzoekers ruiden elkaar op om reboelje te maken.

Mij deert die avond klok niet, ik zit liever bij de CV met een goed boek en ik maak overdag wel mijn looprondje langs de Bolwerken. Wat zag ik aldaar op de grond gekalkt staan? “Fok de avondklok”. Dat deed me aan mijn moeder denken (30 jaar geleden en in de negentig overleden), die zei ooit: “Tegen elke ziekte is wel een kruid gewassen, behalve tegen domheid.” Inderdaad met de avondklok fokken levert steeds meer nieuwe kleine avondklokjes op en dat willen die “protestanten” niet, vandaar mijn gedachte aan de uitspraak van mijn moeder.

Met een goed boek bij de warme kachel, inderdaad. ?Ik las: De magische cirkel van Katherine Neville. Volgens de Washington Post: “het vrouwelijke antwoord op Raiders of the Lost Ark”. Inderdaad goed boek: historische roman, speelt zowel in de eerste eeuw van onze jaartelling als in eind tachtiger jaren van de vorige eeuw. Zowel Jesus als Hitler komen er in voor. Vooral dat laatste stoort me omdat de uitspraken van de schrijver van Mein Kampf ongenuanceerd worden weergegeven, dus zonder stellingname. Desondanks: een “vaccinerend” (sic) boek, geeft dus veel “input”.