Boeken

Broeder Adrianus vrijmetselarij

Twee betekenissen: 1e.: meervoudig zelfstandig naamwoord en 2e : werkwoord. Ik begin maar met de door mij afgelopen maand gelezen boeken: 

Na de vorige maand wat zwaardere boeken gelezen te hebben, deze keer wat eenvoudigers. In mijn verzameling waddeneilandboeken zitten ook romans, die heb ik meestal niet gelezen, dat zou voor later zijn. Eerst doe ik altijd de topografische- en geschiedenisboeken, maar nu, aan het begin van de zomer en het naderend einde van de Covidtijd: iets luchtigers. 

-Ik pak uit mijn collectie Terschelling: Zilte Deerne van de mij onbekende Mariëtte Ciggaar, het is een thriller, getuige het extra stickertje op het kaft in fel oranje: Dé Terschellinger Thriller… Aan de hand van zeven liederen over 100 jaar geleden  plaatsgevonden hebbende moorden op het eiland. De moorden herhalen zich als de liederen nu worden gezongen. Een ingewikkelde geschiedenis met een verrassende uitkomst… Binnen de moordgeschiedenissen spelen zich nog in het heden andere verwikkelingen af, daardoor een traag voortkabbelend boek met een interessant gegeven. Een aanrader!

-De smaak van Terschelling te pakken hebbende trek in een volgende roman uit de kast van Martin Scherstra (uit  Ternaard): Terug naar Terschelling, drie zussen  herenigd door het lot. Martin Scherstra schrijft ook onder de naam: Mattie Scherstra-Lindeboom damesromans. Dit is er een prachtig voorbeeld van met ontroerende passages. Geen moorden, wel klein menselijk leed dat uitvergroot wordt. Niet onaardig met veel details over de cranberryteelt op het eiland. 

-Nog niet genoeg van Terschelling hebbend pak ik: Het lijk in de Cupido’s polder van de hand van Ankie Schol, de ex-vrouw van wijlen de-enige –echte –Terschellinger-boekenboer: Theunis Schol. Een ware politieroman met speurwerk op Terschelling en Harlingen. Leest vlot weg en heeft vele intriges, ook onverwachte. Ik zou alleen in de titel het tweede lidwoord weggelaten hebben, dat klinkt wat vlotter. Kortom: een boek van een dame zonder de allures van een damesroman, dus spannend.. 

-Mijn eigen dame raadde me het volgende boek aan: Ontsnapt van de hand van Carolyn Jessop. Door mijn dame  en haar vriendinnen in één adem uitgelezen. U weet: ik heb minder lange adem, maar het had gekund. Adembenemend! Het boek speelt zich af  binnen de sekte FLDS [d.i. Fundamentalist Church of the Later-Day Saints], een afscheiding van de Mormonen. Vreselijke toestanden voor vrouwen en kinderen, genot voor de mannen in deze polygame wereld. Het klinkt raar, maar toestanden die met geen pen te beschrijven (zouden) zijn, had Carolyn het niet gedaan. Bijna 500 pagina’s kommer en kwel en huivering. Ik heb het niet droog kunnen houden.

-Omdat de boekenweek van maart  i.v.m. Corona niet door kon gaan, werd deze verschoven naar juni. Nu meende ik gelezen te hebben dat de –week verlengd zou worden tot een maand in juni. Binnen bij de boekhandel bleek dat niet juist te zijn, de –week was afgelopen en de geschenken op. Dus alleen het essay aangeschaft. Dit vernam een bevriende broeder, die prompt de volgende dag het geschenk van zijn vrouw bij mij kwam aflevreen. Zodoende blijft mijn verzameling compleet. Bedankt jullie beiden! Meteen aan het lezen geslagen: slechts 94 pagina’s, dus zo uit., maar ik ben niet kapot van Hanna Bervoets’Wat wij zagen. Een actueel thema: Moderatoren die filmpjes op platforms moeten beoordelen of ze mogen blijven staan of verwijderd moeten worden, dit aan de hand van diverse criteria. De titel is dus veelzeggend, alleen het extra inkijkje in de wereld van lesbiennes (niet op film, maar real time), komt mij wat voyeuristisch over en als aan het eind dan ook nog discussie ontstaat over de platte aarde en de ontkenning van de Holocaust, blijft alleen de actualiteit over. Mijn inziens een wat overbodige novelle.

-Nu het tweede boeken: een reis bijvoorbeeld: Als u dit leest, mag het weer. Vrijmetselaars zijn gewend te reizen naar het licht, jaar na jaar. En uiteindelijk begint het te dagen. Lees daarnaast ook de reisboeken of ritualen, die verhelderen vaak  wat u ter plaatse gaat zien of meemaken. Meer informatie geeft meer kennis en daardoor meer  vreugde. Dit in tegenspraak met het aloude: kennis vermeerdert smart.

-We hopen binnen niet al te lange tijd geen tickets meer te hoeven  aanschaffen voor onze rituele reizen en dat de toiletten dan ook weer alle beschikbaar zijn, want daar is ook behoefte aan. NB.: laatste berichten: het beneden toilet is sinds vandaag ook weer open en in gebruik. We hoeven dan ook niet meer als slecht ter been zijnd en na onze auto op het achtererf geparkeerd te hebben helemaal omlopen naar de voordeur. De eindtijd is nabij, maar maak het niet te laat!

Broeder Adrianus