Wijsheid en Kracht

Broeder Adrianus Actualiteit

Alvorens aan dit onderwerp te beginnen nog even over mijn leeservaring met Grand Hotel Europa.  Van Ilja Leonard Pheijffer: Een meesterwerk!

Het speelt zich af in Venetië en Giethoorn, maar begint in Genua. Kort samengevat met weglating van de intrige: Het massatoerisme naar Europa werkt de verloedering van de historische en culturele  eigenschappen van de Europese steden behoorlijk in de hand. Tevens een liefdesverhaal met een serieuze ondertoon, nee boventoon. Aanbevolen voor werkers in de toeristische sector. Niets over VM of het moet zijn: één asielzoeker noem je nog broeder, maar 100.000…..

Een boektitel als Wijsheid en Kracht, laat je niet in de winkel liggen, ook al is het niet goedkoop. Toch adviseer ik u allen voor aankoop toch maar eerst de flaptekst te lezen. Niet omdat daaruit blijkt dat wijsheid en kracht uiteindelijk tot schoonheid leiden, maar omdat dat deze drie VM-begrippen in het boek niet als zodanig voorkomen.

Hoewel Wijsheid met de jaren torneemt en Kracht met de jaren afneemt, zal Schoonheid altijd blijven bestaan.

Waar gaat dit boek met die misleidende titel dan wel over? Het is de biografie van een schilderij van de Venetiaanse schilder Paolo Veronese dat te bewonderen is de  Frick Collection te New York.

Dit allegorische schilderij is gemaakt in opdracht van de Heilige Roomse  keizer Rudolf II , zetelend  te  Praag. Het boek beschrijft de omzwervingen die het schilderij in de loop der jaren (fecit 1576) tot heden heeft gemaakt. Oorlogen zijn debet aan de verplaatsingen van “geroofde” kunstschatten. Koningin Christina van Zweden verwierf het schilderij ten tijde van de 30-jarige oorlog en bracht het na haar troonsafstand terug naar Italië en dan via Frankrijk en Engeland belandt het in Amerika.

De gehele geschiedenis van de 16e t/m de 20e eeuw wordt uitvoerig behandeld met daarnaast de stromingen in de kunstgeschiedenis. Moeilijke, maar interessante lectuur die nij behoorlijk heeft verrijkt. Achteraf gezien beslist geen miskoop van dit boek met de verleidende titel Wijsheid en Kracht.

Mogelijk: het portret van WA in de voorhof vervangen door een kopie van W&K. Waarom een kopie? Het origineel is niet te koop en altijd onbetaalbaar, maar van W&K zijn in de loop der jaren vele kopieën gemaakt, maar ook die zijn onbetaalbaar, idee voor de kunstenaars onder ons?

Wat is wijsheid heeft menigeen van ons wel eens opgeworpen  bij een moeilijke beslissing. We gingen dan te rade bij ons gezond verstand: De meester in zijn wijsheid gist, de Leerling in zijn waan beslist.. Blijft de vraag wat is wijsheid? Poging: het onderdrukken van je dwaasheid. Goed antwoord?  Ik las: Wijzer worden is weten dat men niet alles kan weten.

Kracht?Begin ik niet aan voor ik me vertil. Schoonheid? Is vergankelijk, de lelijkheid die blijft. Hans Dorrestijn: Lelijkheid als het zeldzaam was, de vraag ernaar was groot.