Nieuwjaar

Broeder Adrianus Actualiteit

Voor ik aan de echte column begin eerst enige opmerkingen bij mijn column van vorige maand die uitnodigde tot actie! Velen van u reageerden: “Wat lees jij veel tot kan ik dat of dat boek ook  van je lenen?” Dat laatste niet graag want je vrouw, je portemonnaie en je boeken leen je niet uit, je moet maar afwachten of en hoe je ze terug krijgt. De veronderstelling dat de genoemde titels ook allemaal in mijn bezit zijn is juist, want ik leen niet graag (uit). De vraagstelster heeft  mijn exemplaar nog niet (excuses), want ik kan het boek niet meer vinden in de geordende chaos. U las het goed: het was de echtgenote van een broeder… en ik leen het echt uit (na vondst) Ook heb ik een aantal boektitels gemaild gekregen met leesadvies, maar mijn vraag: samen met een profaan of broeder zo’n ingewikkelde tekst een middagje doornemen staat nog recht overeind. Ik begrijp dat wel: je kunt niet alles lezen. Tot zover, nu het nieuwe werk:

Het lijkt haast onvermijdelijk het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen, maar we nemen wel de oude mens en het verleden mee!

Waren we daar tevreden over? Zo ja, niets aan de hand: neem het rustig mee. Maar heb je enige twijfels over jezelf in het afgelopen jaar, bedenk dan wat beter moet en kan, want niet alles moet dat kan.

Niet iedereen kan zichzelf veranderen, daar hebben we soms impulsen van een ander voor nodig, van je partner of een broeder of wie dan ook die op je pad komt. Het kan ook een impuls zijn van wat je leest of hoort.  Denk niet: voor mij zijn geen veranderingen cq verbeteringen weggelegd, maar je moet er wel iets mee doen.

Niets doen is geen optie, want dan weet je nooit wanneer je er klaar voor of mee bent.

Moeten we alle geneugten laten staan? Minder roken en drinken en geen suikerspin meer! Als het aan de regering ligt: juist. Hoewel deze ideeën niet verwerpelijk zijn, ben ik toch niet zo regeringsgezind. Opgelegde dogma’s kunnen mij gestolen worden, want op mij komt het aan en mij staat voor alle mensen, niet alleen broeders: Als ik het wil, kan het ook! Mijn moeder zei altijd: “Kan ik niet ligt op het kerkhof en wil ik niet ligt ernaast”.

Dus geen goede voornemens, maar goede daden:

  • Bezoek eens vaker een zieke broeder
  • Maak eindelijk eens dat bouwstuk (af) en lever het op of
  • Kijk eens om u heen en zie wat er aan schort en verbeter het (niet voor iedereen zichtbaar, maar haast on(op)gemerkt, in stilte

De rest is te uwer invulling, u weet waar (en op wie) het op aan komt!