Maart roert zijn staart en april doet wat hij wel

Broeder Adrianus Actualiteit

Onder deze titel van twee identieke rebelse maanden had ik deze column willen samenstellen met zeg maar vijf vijfminutenpraatjes (want 17 april gaat vast niet door), maar gelet op de bijzondere tijd waarin we leven, pas ik dat maar een beetje aan: niet dat ik u ga lastig vallen met nog meer informatie over Covid 19, want daar weet ik echt niets van. Ik zou niet eens het onderscheid tussen een gewone griep en Corona door hebben, dus daarover niets. Over de mogelijke voordelen hebben de Achtbare meesters Wielinga en Romkes ons reeds bericht. Broeder Redenaar heeft misschien ook nog een opbeurend woordje in petto, dus op mijn zicht op de toestand in de wereld zit u vast niet te wachten.

Ik schreef: “rebelse maanden” indachtig het thema van de Boekenweek. Het geschenk heeft u allemaal ontvangen bij aankoop van een boek vanaf 15 euro, het is: Leon en Juliette van Annejet  van der Zijl. Kortweg: een Nederlandse handelsman koopt in Charleston een (zwarte)  slavin vrij en trouwt met haar in het geheim, ze krijgen rechteloze kinderen en hebben het moeilijk, enfin leest u het maar, het is ook in het Fries verschenen.

Ook het boekernweekessay van Özcan Akyol  (kortweg Eus): Generaal zonder leger  is zeer lezenswaardig.

Letterlijk op de valreep van mijn vorige column las ik (op de boot naar Schiermonnikoog) het boek Hoor nu mijn stem van Franca Treur over een Zeeuws Relimeisje dat in Leiden gaat studeren met alle gevolgen van dien. Men zegt dat het niet autobiografisch is, maar ik heb mijn vraagtekens, een goede, zeker niet mindere,  vrouwelijke Maarten ’t Hart.

Een ander waagstuk waaraan  ik me in deze tijd heb bezondigd is: Het Woordenboek van Lemprière van de Lomdense schrijver Lawrence Norfolk. 500 pagina’s dik en eigenlijk omleesbaar, maar ik heb doorgezet en er niets van begrepen, zeker niet waarom het geschreven is. Waarom dan toch gekocht en gelezen? De titel sprak mij als (woorden)boekenman erg aan en ik las dat het zich o.a. afspeelde in La Rochelle. Ik dacht een link te vinden met de vrijmetselarij, maar gelukkig niet, het zit heel vreemd in elkaar. Als één uwer het kent (u bent dan vast mythologisch geschoold), dan graag bericht en leg het mij s.v.p. uit. Ik beschouw het nu als verloren uren, maar daar zeuren we in deze tijd niet over.

Een verpleeghuisbezoek aan een oude vriend mag helaas niet meer, maar op een alleenwonende eenzame broeder bezoeken rust nog geen verbod en de Opperbouwmeester des Heelals zal het ons niet euvel duiden, laat staan ons slaan met Covid 19.

Waakzaamheid en Vertrouwen daar gaat het nu om: V en F (Vigil en Fides). Pas op uzelf, dus gebruik uw gezonde verstand, volg het nieuws en laat u niet verontrusten, wees fideel!

Broeder Adrianus.