Beroepen

Broeder Adrianus Actualiteit

Nee niet wat u denkt: onze laatste predikant is niet elders beroepen. Maar… hij gaat ons wel verlaten (als redenaar). Hoe zo dan toch: beroepen? In deze epidemische tijd, maar eens  een luchtiger c.q. profaner stukje.

Beroepen is ook een  meervoudig zelfstandig naamwoord en onze ledenlijst van 11 juni jongstleden, vertoont nogal wat merkwaardige beroepen en onze predikant gebruikt dat woord niet eens: Bedrijfseconoom en Theoloog staat er (let op de volgorde!). Direct onder dit beroep (deze beroepen) staat Kunstschilder en een eind verderop staat nog, bij een ander dus: Beeldend kunstenaar. Nu blijken dit geen Winterschilders want ze hebben nog voor de winter invalt er ons bijltje bij neergegooid. Ook sneu voor de kunsthandelaar: er blijft zo geen droog brood meer over. Of zijn onze kunstbroeders niet beroepsmatig bezig? Maar meer in de hobbysfeer? Ik zal eens navraag doen bij broeder: Arbeidskundige.Vergat ik nog onze lijstenmaker, annex kunsthandelaar, dan volgen er een trits ondernemers en even zovelen  zonder beroep of in ruste. Ook medisch gezien zijn we goed vertegenwoordigd: twee apothekers, een chirurg en een anesthesioloog, een rustend arts, zelfs een tandarts, een radiologisch laborant. Dan nog een hele rits normale beroepen, zoals: verkoper of leraar en nog niet nader gespecificeerde  ondernemers.

Tot slot nog enkele tot de verbeelding sprekende beroepen, zoals daar zijn:factotum, wel  eens denigrerend Manusje-van-alles genoemd, maar veeleer de in de volksmond minder bekende betekenis: Man die van alle markten thuis is. Van oorsprong is een factotum een dienstknecht. Wijlen onze broeder T.Bi. had een factotum om zich heen. Knechten weten soms meer dan hun meesters en huisgenoten. Voorwaar een nobel beroep dat wel een Nobeltje van Ameland verdient. Verdienen onze wijn- en drankenhandelaren  er ook nog een centje aan. Overigens, u herinnert zich vast nog wel het bouwstuk van voornoemde (zonder naam, ik denk aan de privicy-wetgeving) broeder, waarin hij het Largo al Factotum uit de opera Il barbiere di siviglia van Rossini ten gehore liet brengen en ik heb op onze ledenlijst geen verdere muzikanten aangetroffen, maar er zijn vast wel meer liefhebbers (denk aan onze zingende broeder tijdens het laatste bouwstuk van november dit jaar).

Ik sla het beroep antiquaar maar over, dat is tegenwoordig ook meer een hobbyist, nog afgezien van het feit dat de meeste mensen hem toch verwarren met de antiquair (handelaar in antieke spulletjes) i.p.v. oude boeken.

Ook merkwaardig is de burger. Deze broeder schijnt in de loge uitleg gegeven te hebben over dit beroep (?!?). Ik was er toen niet, dus laat ik het antwoord open welke burger wordt bedoeld: ham- of  -king.

U ziet over beroepen kan eindeloos geschreven worden…  toch hou ik hier op [mijn excuses als ik uw beroep overgeslagen heb] en ook de boeken laat ik voor wat ze zijn, dan hebben u en ik nog de tijd voor de Sinterklaasgedichten, want in elk mens, elke metselaar, schuilt een dichter, al was het maar van de gaten in onze samenleving.

Het meest begrijpende  gedicht dat ik ooit las,  was met als titel De Dijk:

DE DIJK

is gedicht.

Niets overbodigs en toch doeltreffend, zoals het leven van de echte vrijmetselaar!

Broeder Adrianus.