Arbeidstafel

Broeder Adrianus Actualiteit

Alle respect voor de samenstellers van de arbeidstafel, de maandelijkse lijst met wekelijks, per avond ingevulde,  samenkomsten. Ga er maar aanstaan! 

Verplichte nummers (St. Jannen en ALV’s) afwisselen met interessante comparities, al dan niet door eigen leden of broeders van buiten onze loge. Er zijn hooguit 44 avonden in een jaar beschikbaar, minus de bovengenoemde St. Jannen an ALV’s blijven er dus hoogstens 40 over.

Nu hebben wij een flinke aanwas van nieuwe broeders, minsten 6 dit jaar.

Inwijding, Leerlingenbouwsruk, Bevordering, Gezellenbouwstuk en Verheffing slokken samen in twee jaar dus 30 avonden op, 15 per jaar! Rest: 25 te vullen avonden, dat moet met ons aantal broeders makkelijk te doen zijn, ieder één  bouwstuk per twee jaar, dan komt nog niet ieder aan bod. Vandaar begrijp ik de kunstgrepen niet zoals een Van-het-gas-avond, nog een avond over: de relatie tussen de pan-Europese waarden en de vrijmetselarij. EUROPA interesseert me wel en ik ben fel tegen de Nexit!

Is het beloofde uitgekomen? Meer dan! Een interessante avond en ik ga mij zeker opgeven voor het maçonnieke Europagroepje! Alleen de beloofde tekst van het bouwstuk is nog steeds niet verschenen.

Tot slot: een maçonnieke wijnproeverij, waar slaat dat bijvoeglijk naamwoord op? Op het eerste of tweede lid  van de samenstelling die er op volgt? Beide kan ik niet rijmen of is het een aangepaste kunstgreep? Ik zal het nooit weten, want ik ben er niet geweest, er zijn decadenties waar ik me niet aan overgeef. In de loop van de tijd is de invulling van de avond wel van naam en omschrijving veranderd. Laatste: Jaarlijkse Maçonnieke avond met partners met lezing over en met proeverij van Italiaanse wijnen. Nu drinkt mijn partner geen alcohol en derhalve werden wij door de nieuwe omschrijving niet gekieteld om alsnog te komen. Dus vrije avond.

Kortom: Petje af voor de samenstellers van de maandelijkse arbeidstafel. Voor elk wat wils, dat betekent dat ook jouw bijdrage onmisbaar is. Laat de samenstelbroeders maar zweten: hoe krijgen we iedereen op de juiste avond en hoeveel broeders moeten we teleurstellen?, omdat de arbeidstafel vol is en een avond vullen geen must is maar een privilege.

Uitverkoren broeders dus,  die hun arbeid bezegeld zien met het oordeel van de redenaar, het loon van de voorzittend-meester en last, but not least een maçonniek applaus.

Daar doe je het niet voor, ik weet het, maar kom op met je bouwstuk!

Een blik in de arbeidstafel van mei geeft weer een vrije avond. (de laatste vrijdag) Jammer! Ik denk aan een invulling als:  informatie over de vervolgpaden die er na de blauwe graden zijn. Moeten de vervolgpaden zelf maar doen was ooit de reactie.

En wat zijn bouwhutten? Ik weet nog steeds niet het fijne ervan, het lijkt wel een vrijmetselaarsgeheim. H|et heeft vast niets  te maken met de hutten die ik met mijn vrienden bouwde, als kind en puber, op de Vughtse hei. Wel avontuurlijk, spannend en geheim. 

U ziet invulling genoeg, maar samen moeten we het doen: arbeiden en bouwen aan een betere wereld en die begint mij mij en jou!

Broeder Adrianus