De geblokte vloer

Broeder Adrianus vrijmetselarij

Iedere vrijmetselaar kent de geblokte vloer en deze zwart/wit geblokte vloer wordt vaak aangeduid als zijnde tegenstellingen, als daar zijn: zwart vs wit (ligt erg voor de hand); daaraan verwant: licht vs donker en verder; verlies vs winst; lof vs schuld; succes vs falen; leed vs vreugde; man vs vrouw; chaos vs orde; leven vs dood  en ga zo maar door.

Maar de aanduiding tegenstellingen is niet geheel correct, het zijn ogenschijnlijke tegenstellingen, maar in feite zijn het complementen, elkaar aanvullende eigenschappen die niet los van elkaar kunnen bestaan: Pas als je in het donker staat kan je het licht zien. Er is geen dood zonder (voorafgaand) leven. Wit is geen kleur, is het ontbreken van kleur en zwart is ook geen kleur, maar zijn alle kleuren.

Dank zei het verlies van de één, kan pas de ander winnen. Mijn vreugde verzwaard jouw verdriet.

De boeddhisten spreken van Upekkha (gelijkmoedigheid), Je accepteert beide kanten van de medaille.

Ik denk dat dit laatste de werkelijke betekenis is van de geblokte vloer: accepteren dat alles een keerzijde heeft, als je bij al je overwegingen of afwegingen in het leven, kunt zien dat niets absoluut is, maar alles betrekkelijk.

Niets is geheel waar en zelfs dat niet.

De betrekkelijkheid van alles inzien leert je een beter mens te worden, waarheden worden vaak dogma’s, terwijl  de waarheid niet bestaat. Ieder heeft zijn eigen waarheid. Jouw waarheid/visie is niet minder dan de mijne, maar anders.

Het leven wordt zoveel eenvoudiger, leefbaarder als je het anders zijn of andere visie hebben van de ander accepteert.

Als ieder ander dat ook doet bestaat de ander als ander niet meer, maar ben jij dat ook. Jij en ik zijn die ander!

Tegenstellingen verdwijnen op de geblokte vloer, ze worden één!

Broeder Adrianus.